Wielrennen in Piëmonte

Piëmonte is een ware aanrader als het aankomt op wielrennen en mountainbiken. Met een uitgebreide keuze aan wegen en landschappen in de omgeving van Cavatore heb je jouw ideale fietsterrein zo gevonden. Casa Perlina Giovane is gelegen op één van de vele naast elkaar gelegen heuvelruggen van de Ligurische Apennijnen. Hierdoor heb je zelf de keuze om tussen de heuvelruggen de wat vlakkere wegen op te zoeken of één of meerdere heuvelruggen te bedwingen en hoogtemeters te maken. Het is wel aan te raden om een goede basisconditie te hebben, aangezien elke rit gegarandeerd de nodige hoogtemeters zal bevatten.

Voor de wielrenner zijn er talloze opties, afhankelijk van het niveau en lengte van de fietsritten. Fietsen in de omgeving van Cavatore kan toch een ware uitdaging zijn, maar verwacht geen Alpenreuzen of hooggebergte als de Dolomieten. In Italië zijn er geen aparte fietspaden, maar het verkeer is wel gewend aan fietsers en houdt daar rekening mee. Indien je de hoofdwegen vermijdt, is er meestal weinig verkeer.

Over de dalwegen, meestal gelegen langs mooie rivieren en beekjes, kan je veel kilometers maken die overwegend vlak zijn met soms licht stijgende en dalende stukken. Ideaal voor een relatief rustig rondje of een hersteldag. Indien je een vlakke rit wilt, kan je het beste tussen de heuvelruggen door of richting het noordoosten fietsen bijvoorbeeld in de richting van Strevi. Vanuit Strevi kan je meerdere kanten op om in het vlakke gedeelte te blijven.

Het vakantieappartement is gelegen op 400 meter hoogte vanaf een afslag op 450 meter terwijl het dal van de heuvelrug op 150 meter hoogte ligt. Indien je naar een dalweg afreist, eindigt jouw tocht dus altijd met een klim van ongeveer 300 hoogtemeters. Dat is soms een prettige laatste prikkel en soms een laatste pittige uitdaging waar altijd rekening mee gehouden dient te worden. Om naar de dalwegen te komen kan je vanuit Cavatore de provinciale weg richting het noorden of zuiden fietsen. Richting het noorden fiets je richting de grootste stad in de omgeving Acqui Terme. Tot de hoofdweg in het dal is het 5 kilometer lang voornamelijk dalen. Richting het zuiden moet je eerst een klim naar Ponzone tot ca 600 meter hoogte overbruggen, daarna kan je verder naar het zuiden bijvoorbeeld via Sassello naar de kust richting Savona. Je kan daar klimmen naar toppen van ruim 1.000 meter.

Voor de liefhebber is er ook nog een pittige uitdaging. Op Strava is een kort segment aangemaakt vanaf Casa Perlina Giovane tot aan de provinciale weg. De tijd staat al behoorlijk scherp, maar het kan natuurlijk altijd sneller.

Er zijn daarnaast ook uitdagende tracks voor mountainbikers. De meeste mountainbikers hebben wel een bike met elektrische aandrijving, want de klimmetjes zijn pittig.

Samenvattend, er is voor ieder wat wils om lekker te gaan bewegen op een racefiets of mountainbike. Het VVV in Acqui Terme heeft op haar website prachtige fietsroutes voor wielrenners geplaatst. Onderstaand een overzicht van de afstanden en hoogtemeters vanaf Acqui Terme. Vanaf ons huis naar het startpunt is ongeveer 7 km en circa 400 hoogtemeters.

De gpx-routes zijn te downloaden via het ufficio Turistico.